Kirkkopolku

Huokauskalliontie 1, Nokia

Ennen kuin pinsiöläiset saivat oman kirkon, Pinsiöstä käytiin kirkossa Nokialla. Kesäisin kirkkomatka tehtiin metsäpolkua pitkin, joka vieläkin tunnetaan Vanhan kirkkopolun nimellä. Polku löytyy merkittynä jo 1770-luvun pitäjänkartasta. Kirkkopolku oli Pinsiöntien valmistumiseen saakka vuoteen 1928 lyhin jalkaisin liikuttava tie Nokian ja Pinsiön välillä ja se toimii edelleen retkeilyreittinä. Matkan varrella on paikkoja kuten Sileäkallio, Huokauskallio, Eevan silta ja Aatamin ahde, sekä Hempunkellarin lähde. Paikoilla ja niiden nimillä on omat merkityksensä joista tarkemmin alla. Polku päättyi Hirsimäen alueelle. Entisaikaan vasta siellä laitettiin kirkkokengät jalkaan.

Hae reittiohjeet

Kirkkopolku

Kirkkopolku on muinainen mutta toisaalta pitkälti 1900-luvullakin tarkoitustaan palvellut kulkureitti, joka on vieläkin vilkkaassa ulkoilukäytössä. Se on alun perin ilmeisesti osoittanut tarpeellisuutensa silloin kun kirkossa käyntiä oli runsaasti. Pinsiössä isona maakylänä oli ruotuväkeä, jolla kuului palvelukseen kirkossa käynti ja siellä uutisten kuuleminen. Näin ollen tätä kirkkopolkua on todennäköisesti kuljettu aikanaan aika paljon myös ratsain. Kirkkopolku oli Pinsiöntien valmistumiseen saakka vuoteen 1928 lyhin jalkaisin liikuttava tie Nokian ja Pinsiön välillä. Pinsiön päässä kirkkopolku alkoi Alangon talolta. Kartassa näkyy kirkkopolun varrelta sen tunnettuja kiintopisteitä. Sileekallio kertoo tasaisesta avokalliosta. Kalliolla poltettiin 1800-luvun lopulla Helkavalkeita. Huokauskallio on polun korkein kohta ja levähdyspaikka. Kalliojärven lepo. Siinä syötettiin karjaa ja levättiin, kun sitä kuljetettiin kesälaitumille Pinsiöön. Eevansilta on pitkospuita käyttäen ylitettävä suo. Heti se jälkeen on jyrkähkö Aatamin ahde. Hempunkellari, pieni lähde, josta sai kylmää ja rautapitoista vettä. Lähteen vieressä on ollut erakon maja. Sarvikallio, joka on saanut nimensä merkeistä, joita on kalliossa. Siinä näkyy mm. sorkanjälkiä, tuohikontin laskusta jäänyt kuvio ja sarvitorven jättämä ympyrä. Porintien ja Koukkujärventien risteys on rakennettu vanhan Nahkolan moision tienoille. Siitä alkoivat polut risteytyä mm. Hirsimäen suuntaan. Kirkkopolku jatkui sitten Nahkolan peltojen laitoja ja Nahkolan kivisillan kautta yhä isompien peltokappaleiden sivuja Nahkolan ylikäytävän yli, mistä oli eri vaihtoehtoja mennä kirkolle, pappilaan, kunnan asioille, kauppaan, apteekkiin ym. asioille. 

Klikkaa tähän jos haluat tarkastella karttaa tarkemmin.

Lue ote Jaakko Hartmanin tekstistä  ”Kylänmetsästä kaakkurijärviin”, jossa tietoa kirkkopolun lisäksi myös Heinätiestä

Vanhat kartat

Kirkkopolku on muinainen kulkureitti, joka on merkattuna jo vuoden 1770 pitäjänkarttaan. Tutustu alla Pinsiön seutua kuvaaviin vanhoihin karttoihin.

1770 – Pirkkala

Tekijä: Hall, Daniel

Lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-200907272887 

1855 – Kalmbergin kartasto

Tekijä: Kalmberg, Gustaf Adolf

Lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2007813 

1855 – Kalmbergin kartasto

Tekijä: Kalmberg, Gustaf Adolf

Lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2007802

Vuodesta 1908 eteenpäin voit selata vanhoja karttoja Pinsiön seudulta osoitteessa vanhatkartat.fi.

Avaa vanhatkartat.fi palvelu

Kuvia reitin varrelta

Kuvagalleria

Kuvia kirkkopolun reitin varrelta syksyltä 2021.

Geokätköily

Patikoinnin lomassa voi myös vaikka kokeilla uutta harrastusta, Geokätköilyä. Kirkkopolun matkalle on kätketty 10 geokätköä.

Kuvaus reitin geokätköistä:

”Polku kulkee Pinsiön kirkolta Nokian kirkolle, purkit on sijoitettu kirkkopolun metsäosuudelle. Multit ovat kaksiosaisia. Aloituspisteeltä saat naatit loppupisteelle. Polku on paikkapaikoin kostea ja melko kivikkoinen,joten kunnon jalkineet on tarpeen. Polku on syytä kulkea alusta loppuun, sillä autoilua on hyvä välttää Huokauskalliontiellä, sillä se on ratsukkojen ahkerassa käytössä, joten annetaan ratsukoille rauha. Matkaa kertyy reilu viisi kilometriä suuntaansa.”

Kätköt numeroitu edetessä Nokialta kohti Pinsiötä. Pinsiöstä lähdettäessä #10 on ensimmäinen:

Kirkkopolku #1
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z31 

Kirkkopolku #2
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z3H 

Kirkkopolku #3
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z47 

Kirkkopolku #4
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z4R 

Kirkkopolku #5
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z6C 

Kirkkopolku #6
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z6T 

Kirkkopolku #7
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z7B 

Kirkkopolku #8
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z7T 

Kirkkopolku #9
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z80 

Kirkkopolku #10
https://www.geocaching.com/geocache/GC73Z89