Pinsiön historia
Taimen toi ihmisen Pinsiöön
”Jokainen luonnossa liikkuja on joskus pysähtynyt maisemaan ja miettinyt miltä se näytti ensimmäisen ihmisen saapuessa paikalle. Samaa olen pohtinut Matalusjoen varrella. Pinsiö on syntynyt joen valuma-alueelle. Tavalla tai toisella vesistö on vaikuttanut siihen mitä kylä on vielä nykyaikaan asti. Joen historia on merkittävä osa Pinsiötä. Aikaa ei voi pysäyttää eikä menneisyyttä unohtaa, jos haluaa ymmärtää mistä tulemme ja minne menemme. Jääkauden jälkeen syntyi Pinsiönharju ja sen alle mahtava järvi. Se puhkaisi lähteitä eri puolille, ja katseli niiden kautta maailmaa ja taivasta. Niissä oli puhdasta hapekasta vettä, ja hienoa hiekkaa lohen poikasille syntyä ja kasvaa. Meritaimen nousi Pinsiöön kutemaan jo varhain. Ja kalaa seurasi ihminen.”
Teksti kokonaisuudessaan ja muuta kylän historiaa löytyy paikalliskirjastoista, kirjasta
Kolmen pitäjän Pinsiö (toimittaneet Turunen-Tuulos, Virtanen, Salminen 2009). Katso lisätietoja alla.
Vireä ja kasvava kylä
Entä miltä näyttää Pinsiö tänään? Kolmen kunnan Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven alueella oleva kylä on edelleen viihtyisä maalaiskylä, jossa voi nauttia maaseudun rauhasta, puhtaasta ilmasta ja silti asua lähellä Suomen kolmanneksi suurinta kaupunkia Tamperetta. Kylän pysyvän asutuksen muodostuminen 1700-luvulla ja peltojen viljelykuntoon saattaminen on vaatinut tulijoilta paljon työtä ja yhteishenkeä. Vaikka kyläläiset kuuluvat kolmeen eri kuntaan, on pinsiöläisyys ollut ensisijalla ja yhteisöllisyys ja talkoohenki ovatkin kylän erityispiirre.
Kauppa, posti ja pankki ovat hiljenneet ja kouluopetus on siirtynyt kasvukeskuksiin, kuten muuallakin Suomessa. Mutta oma kirkko ja seurantalo seisovat vakaasti paikallaan. Kirkolla kokoontuvat viikoittain lasten kerhot ja aikuisten käsityökerho ym., messu on kerran kuukaudessa. Seurantalolla on yksityinen ryhmäperhepäivähoitopaikka, ryhmäliikuntaa ja vuokrattavia juhlatiloja. Lisäksi ovat maataideteokset Yltä ja alta/Nancy Holt, jonka lähellä näköalalaavu sekä Puuvuori/Agnes Denes, taidehotelli Urkin Piilopirtti, Villa Alpaca ja muita yrityksiä, jotka tarjoavat palvelujaan, taidetta, retkeilyä ja toimintaa laajemmankin alueen väestölle. Uusin tapahtumien pitopaikka on Pinsiö-Seuran Oksmökki, joka on kyläläisten
yhteiseen käyttöön tarkoitettu, kuten myös sauna ja uimaranta.
Tervetuloa Pinsiöön!
Kolmen pitäjän Pinsiö
Tarkemmin tietoa Pinsiön historiasta löytyy kirjasta ”Kolmen pitäjän Pinsiö”.
Tekijät:
Salme Turunen-Tuulos, Liisa Virtanen, Hanna Salminen, Pinsiö-Seura
Julkaisuvuosi: 2009
Luokka: 92.843
Kategoria: Tietokirjallisuus
Kustantaja:
Pinsiö-Seura, 2009 (Saarijärven Offset)
ISBN:
978-952-92-6497-1 sidottu
Lisätietoja:
448 sivua, kuvitettu, karttoja