Sahdintekoperinteen siirtoa

2.11.2015

Sunnuntaina 25.10.2015 kolme innokasta oppilasta saapui tasan kello 8 aamulla allekirjoittaneen pihaan oppimaan pinsiöläisen sahdin tekoa. Itse aloitin jo aamuviideltä laittamalla ensimmäisen mallassatsin hautumaan ja ukko jo vähän aikaisemmin sytyttämällä tulet muuripadan alle ns. vanhalla saunalla.
Ensin istutin oppilaat keittiön pöydän ääreen kahvikupin ääreen ja käytiin lyhyesti läpi sahdinteon vaiheet ja tarvittavat aineet ja välineet.
Meikäläisen sahtireseptiin kuuluu 20 kg ohramallasta, 1 kg ruismallasta, kourallinen kuivattuja humalankukintoja, muutama katajanoksa ja ja kaksi palaa tavallista hiivaa ja tietysti vettä.
Välineiksi tarvitaan vähintään 80 litran saavi hautomiseen, tuore leppäkeppi sekoittamiseen, samankokoinen pata keittämiseen, kuurna vierteen laskemiseen, ämpäreitä ja kuuppa sekä tietysti viimeiseksi käymisastiat, joina itse käytän 30 litran muovikanistereita vesilukolla.

Sahdin teon tärkein asia on puhtaus, kiehuvaa vettä ei pidä säästellä astioita tiskatessa.
Sahdinnteon ensimmäinen vaihe on laittaa maltaat ja humalat hautumaan saaviin. Maltaat kastellaan ensin kuumalla vedellä, sitten saveevalla vedellä (vähän ennen kiehumista vesi menee harmaaksi) ja viimeiseksi kiehuvalla vedellä niin, että saavi tulee lähes täyteen ja joka välissä maltaat tietysti sekoitetaan hyvin, että kastuvat kauttaaltaan.
Saavi jätetään vähintään viideksi tunniksi peiton alle muhimaan ennen pataan laittoa keittämistä varten. Keittoaika riippuu padan alla olevan tulen voimakkuudesta mutta on yleensä vähintään tunti ja leppäkepin pitää liikkua koko keiton ajan. Katajanoksat lisätään pataan keiton alussa. Kun tuli hiipuu ja pata porisee ainakin reunoilta, mäski siirretään kuurnaan, jossa on suodatinverkko ja -kangas. Ensimmäiset valuneet litrat kaadetaan takaisin kuurnaan, koska ne ovat yleensä liian sakkaisia, vähän jätetään jäähtymään hiivan herättelyä varten. Tuosta yhdestä mallassäkistä saa noin 50 litraa vierrettä jos kastelee mäskiä kiehuvalla vedellä sopivasti ja lisäksi vielä janokaljaa joitakin litroja. Vierre jäähdytetään noin 30 asteeseen ennen hiivan lisäystä ja annetaan käydä saavissa vähintään vuorokausi ennen vesilukon alle laittoa ja kylmään siirtoa. Juontikelpoista sahti on, kun hiiva on laskenut käymisastian pohjalla ja neste kirkastunut.

Keittopadan sekoitusta

Keittopadan sekoitusta

Mäskin siirto kuurnaan

Mäskin siirto kuurnaan

vierre valuu

vierre valuu

Kiitos Janne, Kari ja Kimmo! Kukaan ei valittanut, vaikka päivä venyi iltakahdeksaan kahden satsin teossa. Tuotosta maistellaan laavulla 7.11. klo 16 jälkeen ”mestarin” syntymäpäivänä. Siis 21 vuotta ja joitakin kuukausia ( jos oikein laskin niin 468 kk)!